Popüler Yayınlar

1 Şubat 2010 Pazartesi

SİVAS'DA DEPREM

Sivas'ta sabah saatlerinde merkez üssü Divriği İlçesi'ne bağlı Sincan Köyü olan Rigther ölçeğine 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.


İki artçı sarsıntının da yaşandığı bölgede hissedilen sarsıntı her hangi bir can ve mal kaybına yol açmadı. Köyüler sarsıntıyı çok az hissettiklerini söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre Divriği İlçesi'ne 36 kilometre mesafede bulunan Sincan Köyü merkezli olarak gerçekleşen depremde ilk sarsıntı sabah saat 06.01'de meydana geldi. Richter ölçeğine göre 4,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem Sincan ve çevresindeki yakın köylerde hissedildi. Sadece bir kaç saniye süren deprem köyden her hangi bir can veya mal kaybına neden olmadı. Kış ayı nedeni ile sadece 5-6 kişinin yaşadığı köyde evlerin bir çoğunun boş olduğu bildirildi. Bölgede saat 06.26'da 3.0, saat 08.11'de ise 3.1 büyüklüğünde iki artçı deprem daha yaşandı. Ancak küçülk ölçekli bu depremler hisedilmedi. Köy sakinlerinden 80 yaşındaki Aşir Karslı sabah yeni uyandıkları sırada hafif bir sarsıntı olduğunu belirterek, "Sarsıntıyı hissetik. Ancak kısa sürdü. Eşimi de uyandırıp sarsıntı yaşandığını söyledim. Daha sonra Divriği'den arayıp bir hasar olup olmadığını sordular. Her hangi bir hasar oluşmadı." dedi. 75 yaşındaki eşi Elif Karslı ise, çok kısa bir sarsıntı duyduklarını ancak telaşlanmadıklarını, hatta yataktan bile kalkmadıklarını söyledi. Deprem sırasında köyde misafir olarak bulunan 55 yaşındaki Hasan Güvercin ise sarsıntıyı duyduktan sonra köyde dolaşarak binaları kontrol ettiğini, hasar oluşmadığını dile getirdi. Köydeki bazı eski binalarda hafif çatlaklar oluştuğu gözlenirken, daha önce boşaltılan bazı binaların duvarlarında küçük yıkılmalar görüldü. Sincan Köyü'nde bulunan Jandarma Karakolu ekipleri, çevre köylerle iletişim kurarak hasar olup olmadığı konusunda bilgi aldı. Çevre köylerde de her hangi bir olumsuzluk yaşanmadığı bildirildi.

UZMAN AÇIKLAMASI
Depreme ilişkin Prof. Dr. Övgün Ahmet ERCAN'ın açıklaması şöyle:
"Sivas, Sincan-Divriği’de 01.02.2010, 06:01 de, 5 km odak derinliğinde, M= 4,7 büyüklüğünde, küçük ölçekte bir deprem olmuştur. Depremin yıkım gücü I=5 dolayındadır. Depremin süresi 5 saniyedir. Depremden çıkan enerji E= 1018,85 erg oluk yaklaşık bir atom bombasının 1/100’ü büyüklüğündedir. Olasılıkla depremin yüzey kırığı ya yok ya da oldukça küçüktür. Depremin öncüsü yoktur. 08 dolayında 3,1 büyüklüğünde bir artçısı vardır. Sivas ilinin deprem çekincesi 7,4, depremlerin yıkım gücü X olmasına karşın Sincan ile Divriği 3.ölçekte deprem bölgesi içine girer. Bu ilçeler için bu büyüklükte bir deprem olağandır. Sivas ilinin son 100 yılda olan en büyük depremi 1909’daki 6,3’lük İmranlı-Zara depremi olup, Sivas’da deprem yineleme yılı her 5 ile 25 yılda birdir. Sivas’ta deprem üreten en önemli kırık; Kuzeyden geçen Kuzey Anadolu Kırığı’dır. Diğer deprem üreten önemli kırığı ise K 700 C B uzanımlı Deliler Kırığıdır.
Bu depremin arkasından büyük bir deprem olacağına ilişkin hiçbir veri yoktur"

SİVAS, (DHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder