Popüler Yayınlar

23 Ekim 2011 Pazar

VAN'DA ŞİDDETLİ DEPREM!




Van'da, merkez ilçeye bağlı Tabanlı köyü merkezli 7.2 büyüklüğünde deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak'ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.





Yaralanan çok sayıda kişi hastaneye kaldırılırken, enkaz altında kalanları kurtarma çalışması başlatıldı. Depremde can kaybının fazla olmasından korkuluyor.


Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Van'a 30 kilometre uzaklıktaki Tabanlı Köyü olarak saptadığı deprem, yerin 5 kilometre altında meydana geldi ve 25 saniye sürdü. Kandilli'nin Richter ölçeğine göre 7.2, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nin 7 büyüklüğünde olduğunu açıkladığı deprem, bazı binaların yıkıldığı Van kent merkezi ile Hakkari'de şiddetli olmak üzere Bitlis, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Muş, Bingöl, Tunceli, Batman, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Şanlıurfa'da hissedildi.


BİNALAR YIKILDI, ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR
Depremin merkez üssü Tabanlı köyü ve çevre köylerle, kent merkezinde birçok bina yıkıldı. Çatıları ve bacaları yıkılan, duvarları çatlayan birçok bina hasar gördü. Kazım Karabekir Caddesi'nde ve Cumhuriyet Caddesi'nde yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmak için ekipler çalışma başlattı. Enkaz altından yaralı çıkarılanlarla sinir krizi geçiren birçok kişi ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

Yüzeye yakın olması nedeniyle yıkıcı etkisi büyük olan deprem sırasında telefonlar sustu, elektrikler kesildi. Depremle birlikte sokağa fırlayan halk, artçı şokların devam etmesiyle paniğe kapıldı. Birçok kişi araçlarla kenti terk etmeye başladı.

Merkezi, Van'ın Tabanlı köyünde meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin bölgede büyük yıkımlara neden olması nedeniyle Erzurum Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği, bölgeye kurtarma ekipleri göndermek için hazırlık başlattı.

Kızılay Erzurum Bölge Müdürlüğü de Van'a çadır, soba, battaniye göndermek için alarma geçti. Bu arada, İzmir-Van seferini yapan Sun Expres'e ait yolcu uçağı da Van'daki artçı depremlerin devam etmesi ve pistin hasar görmüş olabileceği nedeniyle Erzurum'a iniş yapma kararı aldı.

Erzincan'da temaslarda bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ da karayoluyla Van'a geçti. Erzurum İl Kriz Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre il genelinde herhangi bir yıkım ya da can kaybının olmadığı bildirildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder